Bescherm je huis - maar doe het goed!

Welke verzekering moet je hebben en wanneer?

Bij het woord verzekering raken velen in paniek. Maak je geen zorgen! Of je nu een vastgoedeigenaar of een huurder bent, er zijn enkele verschillen maar ook parallellen. Ontdek in dit artikel welke verzekering je echt nodig hebt.
Inhoudsopgave

De opstalverzekering

Iedereen die een huis bezit, heeft in elk geval een opstalverzekering nodig. Het is een must-have voor elke huiseigenaar, omdat het beschermt tegen de financiële gevolgen van mogelijke materiële schade. Dit komt omdat in het geval van een incident het eigendom, inclusief alle permanent geïnstalleerde items, volledig gedekt is. De verzekering treedt bijvoorbeeld in werking na een brand en je krijgt zelfs een vergoeding voor de schade veroorzaakt door roet en bluswater. Daarnaast zijn ook leidingwaterschade, overspanningsschade, hagel- en stormschade door windkracht 8, explosies, implosies en schade door bliksem gedekt.

De elementaire verzekering

Een verzekering tegen elementaire schade is ook een belangrijke verzekering voor eigenaars van onroerend goed. Het beschermt je tegen de mogelijke gevolgen van natuurlijke gebeurtenissen. Afhankelijk van de regio waarin je woont, kun je je huis beschermen tegen de gevolgen van onder andere overstromingen, sneeuwdruk of vulkaanuitbarstingen. Dekking tegen aardbevingen, lawines of aardverschuivingen is ook mogelijk.

Inboedelverzekering

Huurders en huiseigenaren moeten zeker ook een inboedelverzekering afsluiten. Deze dekt alle roerende zaken, zoals elektrische apparaten, kleding of meubels. In geval van brand, inbraak, waterschade of schade door overspanning kun je er zeker van zijn dat de inboedelverzekering de kosten dekt.

Rechtsbijstandverzekering

Kies ook voor een rechtsbijstandverzekering. In het geval van mogelijke juridische geschillen, misschien zelfs met je huisbaas, wordt een financiële vergoeding voorzien en zit je aan de veilige kant. Bij een conflict dekt de verzekering de kosten van bemiddeling of buitengerechtelijke geschillenbeslechting. Een rechtsbijstandverzekering dekt ook de honoraria van advocaten en de gerechtskosten, evenals de kosten van deskundigen die door de rechtbank worden geraadpleegd.

De particuliere aansprakelijkheidsverzekering

Zoals de naam al zegt, is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verplicht. Als een van je gasten bijvoorbeeld valt in het appartement of een ongeluk krijgt door ijzel voor het huis, moet je dat betalen met je privévermogen. Particuliere aansprakelijkheid dekt deze en soortgelijke schade volledig. Zowel huiseigenaren als huurders moeten een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Relatief nieuw op de markt zijn de zogenaamde huis- en appartementbeschermingspolissen. Deze dekken de kosten die kunnen ontstaan voor bijvoorbeeld het verwijderen van wespennesten of het schoonmaken van afvoerbuizen. Zelfs als je jezelf per ongeluk buitensluit, kun je de rekening van de slotenmaker met een gerust hart doorschuiven naar je verzekeraar.

Opmerking

Sommige huiseigenaren denken dat ze van hun huurders kunnen eisen dat ze bepaalde verzekeringen hebben, zoals een aansprakelijkheidsverzekering. Veel huurovereenkomsten bevatten zelfs een clausule met die strekking. Dit is echter ongeldig, omdat geen enkele huiseigenaar het recht heeft om de huurders van zijn pand te verplichten. Het is alleen mogelijk om een aanbeveling te doen om bepaalde verzekeringen af te sluiten.

Inhoudsopgave

The End of Insurance As We Know It: How Millennials, Insurtech, and Venture Capital Will Disrupt the Ecosystem

The End Of Insurance As We Know It, een internationale bestseller sinds de publicatie, is een boek dat uniek is in zijn soort. Het gaat in detail in op de vraag waarom de verzekeringsindustrie, die lang als saai en saai werd beschouwd, fundamentele veranderingen doormaakt die ongekend zijn in de moderne geschiedenis.

€ 37,27

super product

Insurance Theory and Practice

Dit boek biedt een uitgebreid overzicht van de theorie, de werking, het management en de juridische achtergrond van de verzekeringssector.

€ 71,99

super product

Beoordeel dit artikel.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dit zou je kunnen interesseren...

Bescherm je huis

Vastgoed kopen

5 bespaartips voor elektriciteit & gas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *